top of page

Samenleven en verbouwen

Natuurlijk betaal ik mee aan de verbouwing van jouw huis…

Je woont samen en je hebt geen bijzondere afspraken gemaakt.

Omdat je partner een koopwoning heeft, ben je bij hem/haar ingetrokken.

Op een gegeven moment willen jullie verbouwen en toevallig heb jij nog wat spaargeld op je rekening en je biedt aan om ook mee te betalen aan de verbouwing, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een keuken.

De verbouwing loopt goed; de keuken is fantastisch maar op een gegeven moment besluiten jullie toch de relatie te beëindigen. Je vraagt je geld terug van hem/haar dat is gebruikt voor de aanschaf van de keuken. Hij/zij weigert.

Wat nu?

Kort geleden heeft de Hoge Raad besloten dat in een dergelijke situatie je het door jou geïnvesteerde geld in principe niet terug krijgt. Gewoon omdat jullie hierover niets hebben afgesproken.

Advies:

Hoe voorkom je deze onduidelijke situatie: als je gaat samenleven of huwen en er wordt meebetaald aan verbouwingen, leg dan schriftelijk vast hoe je dat geregeld wil zien. Wil je het geld t.z.t. terug of niet. Wat gebeurt er met de opbrengst als het huis wordt verkocht etc. Praat er gewoon over. Leg het schriftelijk vast.

Het kan immers ook gebeuren dat je tijdens de relatie het geld weer nodig hebt. Voorkomen is beter dan genezen.

Duidelijkheid werkt naar beide kanten toe beter.

Voor de geïnteresseerden: De uitspraak van de Hoge Raad is gepubliceerd op 10 mei 2019 en kun je nalezen via deze link: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:PHR:2018:1444.98 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page