top of page

Trouwen in 2020!

Het jaartal 2020 zal veel stellen verleiden om in het huwelijk te treden.

Het is immers een bijzonder jaartal 2020!

Even een stappenplan.

‘Aanmelding huwelijk’ is het vroegere in ondertrouw gaan

Een voorgenomen huwelijk dien je te melden bij de gemeente waar je gaat trouwen. Dit heette vroeger in ondertrouw gaan. Dat kun je maximaal 1 jaar voor je huwelijk doen en minimaal 2 weken ervoor. Soms geldt een uiterste termijn van 2 weken niet.

Je kunt het voorgenomen huwelijk digitaal aanmelden met DigiD op de website van de gemeente of een afspraak maken.

Bij een melding zijn verschillende documenten nodig, zoals jullie identiteitsbewijzen en de identiteitsbewijzen van de getuigen. Raadpleeg de website van de betreffende gemeente waar je wilt trouwen.

Per huwelijk heb je minimaal 2 en maximaal 4 getuigen die je moet aanmelden. Getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij huwelijk in een ziekenhuis of gevangenis kunnen 6 getuigen worden toegestaan.

Je kunt ervoor kiezen om je eigen naam aan te houden of de achternaam van je partner aan te nemen.

Regel de zakelijke kant voorafgaande aan het huwelijk

Als je zomaar gaat trouwen en niets regelt, ben je gehouden aan de gevolgen die de wet aan het huwelijk verbindt.

Wil je het allemaal zelf bepalen, ga dan eerst naar De Trouwadvocaat en laat je vrijblijvend adviseren over de gevolgen van het huwelijk en hoe jullie dat het liefste geregeld zouden zien.

Daarna leg je één en ander vast bij de notaris.

Zeg JA

Het huwelijk betekent dat je je relatie vastlegt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarbij geef je elkaar het ja-woord. De wet zegt daarover In artikel 67 van het Burgerlijk Wetboek dat de aanstaande echtgenoten ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand en in tegenwoordigheid van de getuigen dienen te verklaren dat zij elkander aannemen tot echtgenoten en dat zij getrouw alle plichten zullen vervullen die door de wet aan de huwelijkse staat worden verbonden. Het zogenaamde ‘ja woord’!

Je hebt waarschijnlijk geen flauw idee welke gevolgen de wet aan het huwelijk verbindt. Wij wel.

De hoofdverplichting, die de wet vastlegt is dat echtgenoten elkander getrouwheid – niet vreemdgaan – hulp en bijstand verschuldigd zijn. Zij zijn verplicht elkander het nodige te verschaffen.

Maar graag willen we jullie de overige gevolgen uitleggen.

Weet waar je aan begint! Daarmee vergroot je het succes van je huwelijk omdat je niet voor onverwachtse situaties komt te staan.

Wij vinden het heel leuk om jullie daarbij te helpen.

Heleen Koudstaal.


289 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


bottom of page